Koçbey Forum Sayfası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

İnternetteki Tehlikeler

Aşağa gitmek

İnternetteki Tehlikeler Empty İnternetteki Tehlikeler

Mesaj  Mehmet Çarş. Haz. 04, 2008 10:42 am

Yanlış1:eDonkey kimliğimi gizli tutuyor

Milyonlarca kullanıcı Peer to Peer ağlarını kullanarak veri alışverişi yapıyor ve böylece veri hırsızları için çekici bir ortam azırlıyor.Gnutella ve eDonkey gibi dosya paylaşımı hizmetlerinde kimliğin saklanması mümkün olmadığı için,korsanların işleri çok kolaylaştırıyor.Bir arama kriteri gönderdiğiniz veya ağdan bir dosya indirdiğiniz zaman yüzlerce veri paketi yabancı PC lere gönderilir.Tüm BİLGİSAYAR lar az önce ne yaptığınızı takip edebilirler. Başkalarının sizin hakkınızda elde edebilecekleri verİlerin boyutu çok büyüktür.Casus bilgi toplamak için ilk olarak popüler bir dosya biçimindeki bir yemi paylaşım borsasına atar. Şayet bu dosyayı arasanız saydam kullanıcışar arasındaki yerinizi alırısınız.Veri toplamak için harekete geçen kişi açık olarak sunulan takma isminizi ve IP adresinizi alır.

KORUMA:Protokol sır tutmak üzerine geliştirilmediğinden dolayı eDonkey ve benzeri programlar ile ilgili problemler için bir çözüm mevcut değil.Yaptığı işlemlerin gizli kalmasını isteyenlerin daha iyi güvenlik
şartlarına sahip bir paylaşım aracı,örneğin http://freenetproject.org/ altındaki (aynı isimli sunucularla karıştırılmaması için)Freenet,kullanmaları gerekiyor.Paylaşım aracı,şifreleme ve arama sorgularının akıllıca yönetimi sayesinde veri casusluğuna karşı önemli bir koruma sağlıyor.En büyük dezavantajı ise henüz yaygınlaşmadığından dolayı çok az paylaşım nesnesine sahip olmasıdır.

Yanlış2:Dosya paylaşımları görülemezler

Eğer ev ağlarına girmeye çalışıyorlarsa,veri casuslarının biir numaralı saldırı hedefi Windows altındaki paylaşımlardır.Bu paylaşım aracı zaten Windows PC sindeki dosyaları yerel ağdaki veya internetteki başka kullanıcıların hizmetine sunmaktır.
Korsanlar,Nmap(www.nmap.org/nmapgibi port tarayıcı araçlar ile çok sayıda IP nin mümkün olan erişimi alanlarını çok kısa bir sürede tespit edebilirler.Windows paylaşımları aslında web için düşünülmemiş olsalar da buradaki veriler internet ortamına da çıkabilirler.Buradaki suç internet protokolü TCP/IP ile standart olarak bağlantılı olan ağ protokolü NetBios undur.Bu nedenle Windows saldırganların söz konusu paylaşımlara kolaylıkla erişmelerini sağlayan1 137 ve 139 arasındaki portları serbest bırakır.Bu serbestlik kullanıcının başına internete girdiğinde e-postalarını yüklerken veya sadece sörf yaparken dert açabilir.

KORUMA:Paylaşımı,isminin sonuna $ karakteri ekleyerek görünmez yapmak,bu işlemin tersini gerçekleştiren programlar olduğu için zaten bir işe yaramayacaktır.Windows 95 ve 98 altında parola kullanmanın da bir etkisi olmaz.Profesyoneller bu şifrelemeyi çok kısa sürede aşabilirler.En etkili korunma yöntemi NetBios protokolünün TCP/IP ile olan bağlantısını kesmektir.Bunun için Ağ Komşuları nın Özellikler penceresindeki NetBios Bağlantısı seçeneğideki işareti kaldırın.Ancak NetBios u iletişim kuralları listesinden tamamen kaldırmak çok daha etkili bir çözüm olacaktır.Bu protokolün bağlantısı bir çok ağda zaten kesilmiştir.

Yanlış3:Web browser ların güvenlikleri devamlı artıyor

Internet Explorer,Netscape veya Opera tüm browser ların ayda ortalama bir tane güvenlik açığı ortaya çıkıyor.Bunların büyük bir kısmının sörfçülerin kullanmadığı,ancak etkinleştirilmiş olan program parçalarında ortaya çıkması ise gerçek bir paradoks oluşturuyor.Örneğin,Java programlarının hatalarını Internet Explorer da bir log dosyasında saklayabilirsiniz.Ancak bu fonksiyon sadece Java ortamında program geliştiricİlerin işine yarar ve normal sörfçüler bunu kullanmazlar. Internet Explorer ın 4. versiyonundan itibaren var olan bir hata ise saldırganların Java program kodlarını PC üzerinde çalıştırmasına izin veriyor.Yani korsanlar için açıl bir kapı bırakıyor.

Bunun http://www.xs4all.nl/~jkuperus/msieread.htm adresinden kontrol edebilirsiniz.Eğer bu adresi çağırdığınızda Test erfolgreich! mesajı ekrana geliyorsa browser ınız güvenli değildir.

KORUMA:Bu tür hatalara karşı korunmanın tek yolu,bilgi edinmek ve hazırlanan yamaları en kısa sürede yüklemektir.Bunun haricinde Deny All kuralını uygulayın ve gerçekten ihtiyaçınız olmayan tüm ek özellikleri devre dışı bırakın.

Yanlış4:Posta istemcİlerinde güvenlik önceliklidir

Birçok e-post istemcisi,ileti gönderirken parola girilmesini açıkça istemeyecek şekilde ayarlanmıştır.Program bunun yerine her veri gönderdiğinde gerekli parolayı sabitdiskten okur.Parolanın açık bir metin olarak gönderilmesi için e-posta istemcisi bunu basit bir şifreleme kullanarak kaydeder.Advanced Mailbox Password Recovery gib ücretsiz olarak dağıtılan programlar ise bu kodu rahat bir şekilde çözebilirler. Eğer saldırgan windows paylaşım aracılığıyla BİLGİSAYAR ınızın sadece okuma erişimine sahip olduysa,e-posta şifresini bulabilir ve bunu çabilir.Böylece tüm elektronik mektuplarınızı okuyabilir ve sizin adınızı kullanarak e-postalar gönderebilir.Ancak posta istemcisine erişim çok büyük zararlarada neden olabilir.Postalarınız arasında özel iletiler haricinde internet hizmetleri için erişim şifreleri ve hatta kredi kartı numaraları bile bulunabilir.

KORUMA:Çok basit!Hiçbir parolanızı kaydetmeyin ve sadece aklınızda tutun.Şayet parolalarınızı zaten kaydettiyseniz silin ve değiştirin.Programlar dosyadan silinmemiş olmalarına rağmen parolaları göstermeyebilirler.Bunun için her ihtimale karşı hangi programlarda parola kaydettiyseniz kontrol edin ve bunlardaki parolaların gerçekten silinip silinmediğinden emin olun.

Yanlış5:ICQ hesabınıza sadece siz girebilirsiniz

Brute Force saldırıları ile Instant Messasing sistemlerinden çoğu zaman bilgi edinmek mümkündür.AOL,ICQ veya Yahoo gibi ünlü servisler gerekli bilgiler hızlı bir şekilde arka arkaya yanlış girildiği zaman hesap erişimini engeller.Ancak windows paylaşımları (Yanlış16)ve BİLGİSAYAR ınızda saklanan konfigürasyon dosyaları daha büyük tehlikelere neden olabilirler. Parolanızı bu şekilde ele geçirenler söz konusu haberleşme sistemlerine sizin adınızı kullanarak dahil olabilirler.

KORUMA:Aslında burada da parolayı kaydetmek yerine akılda tutmak en iyi korunma yöntemidir.Bu rahatlıktan vaçgeçmek istemeyenler ise en azından NetBios bağlantısını kesmelidirler.
DIKKAT!:Parolasını ICQ ya en azından bir kere kaydedenler bunu bir daha silemezler.Bu konfigürasyon dosyasında tutulur.Bu nedenle en kolay yol yeni bir parola girmektir.Alternatif olarak konfigürasyon dosyasınıda silebilirsiniz.Ancak bu işlem sonucunda ICQ ve benzeri programların tüm ayarları yok olacaktır.

Yanlış6:Web de bıraktığınız izleri kimse okuyamaz

Sörfçülerin web sayfalarındaki ayarları cookie ler yardımıyla kolay bir şekilde kaydedebilirler.Web sunucusu sahipleri böylece kullanıcıların sörf alışkanlıklarını kaydedebilir ve bu kayıt birçok sunucunun dinamik olarak vermesi sayesinde IP adresinin devamlı değiştirilmesine rağmen tutulmaya devam edebilir.Ancak veri casusluğu için Spyware araclarıda kullanılabilir. Bunlar sörf esnasında kurulan ve edindiği bilgİleri bir toplama sunucusuna gönderen programlardır.Spyware ler prensip olarak lardan ayırt edilirler ve genellikle paylaşım araclarında kullanılırlar.

KORUMA:Cooki lere karşı CookieCooker/JAP veya Winsweep gibi ünlü koruma programları kullanılabilir.Spyware lere karşı tam anlamıyla bir koruma mümkün olmamasına rağmen daha fazlasını isteyenler için de Ad-aware tavsiye edilebilir.Sonuçta devamlı olarak yeni versiyonlar çıkıyor.Bu nedenle ad aware in de antivirüs programları gibi düzenli olarak güncellemesi gereklidir.Bir kişisel firewall ile beraber kullanarak etkili bir çözüm üretebilirsiniz. Spyware’ler, kadar akıllı olmadıkları için henüz bağlantı kurma aşamasındayken firewall tarafından tespit edilebilirler.
Mehmet
Mehmet

Mesaj Sayısı : 120
Kayıt tarihi : 20/05/08

http://www.kocbey.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz