Koçbey Forum Sayfası
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hareket Yönetimi

Aşağa gitmek

Hareket Yönetimi Empty Hareket Yönetimi

Mesaj  Mehmet Çarş. Haz. 04, 2008 1:05 pm

TEMEL KAVRAMLAR
Hareket yönetimi (transaction management) bir veri tabanı yönetim sistemindeki en önemli işlemlerden biridir. Hareket yönetimi SQL komutları ile nasıl gerçekleştirebileceği gibi bu bölümün konusunu teşkil edecektir.

ESKİ DURUMA DÖNME (RECOVERY)
Bir hareket içindeki herhangi bir işlem başarısızlıkla sonuçlanmışsa, o hareket içindeki işlemlerden bazıları tarafından veri tabanı üzerinde gerçekleştirilmiş değişiklikler iptal edilmeli ve veri tabanı hareketin başlamasından önceki duruma dönmelidir.

AYNI ZAMANDA ÇOK SAYIDA İŞLEME(EŞZAMANLILIK CONCURRENCY)
Aynı zamanda birden çok hareket aktif halde olabilir. Bu hareketlerden bazıları aynı anda veri tabanı üzerindeki aynı alanlara erişip değişiklik yapmak isteyebilir. Veri tabanı yönetim sisteminin bu durumu kontrol etmesi zorunludur.

COMMIT VE ROLLBACK KOMUTLARI
Bir hareketi oluşturulan komutlar sonunda;
COMMIT;Komutu kullanılmışsa, bu hareketin veri tabanı üzerinde oluşturduğu değişiklikler sistem tarafından kalıcı hale getirilir.
Hareketi oluşturan komutlar sonunda;
ROLLBACK, Komutu kullanılmışsa, gerçekleştirilen değişikliklerin tümü iptal edilecek ve veri tabanı, hareketten önceki duruma dönecektir.
Örnek : UPDATE personel SET brut=27000000;
COMMIT;Komutu kullanılmışsa, bu hareketin veri tabanı üzerinde oluşturduğu değişiklikler sistem tarafından kalıcı hale getirilir. Hareketi oluşturan komutlar sonunda;
ROLLBACK, Komutu kullanılmışsa, gerçekleştirilen değişikliklerin tümü iptal edilecek ve veri tabanı, hareketten önceki duruma dönecektir.
Örnek : UPDATE personel SET brut=27000000 WHERE sicil=9756070;
INSERT INTO bolum(bolum_ad, bolum_no, is_bas_trh)
VALUES(‘Bilgi islem’, 12, {01/05/1990});
COMMIT;

Bu örnekte, personel tablosunda sicili 9756*70 olan kişi brüt maaşı 27000000 yapılmakta ve bölüm adlı tabloya ise, halkla ilişkiler adlı bir bölüm, bölüm numarası, yöneticisinin işe başlama tarihi yeni bir satır olarak eklenmektedir.
Yukarıda açıklandığı gibi, COMMIT komutuna kadar SQL komutları ANSI standart yönetimine göre bir hareket kabul edecekler, COMMIT ile komutlarca veri tabanında gerçekleştirilen değişiklikler kalıcı hale gelecektir.
COMMIT yerine ROLLBACK kullanılsa idi, o taktirde yapılan değişiklikler iptal edilecek ve veri tabanında bu hareketten dolayı bir değişme görülmeyecekti.
Mehmet
Mehmet

Mesaj Sayısı : 120
Kayıt tarihi : 20/05/08

http://www.kocbey.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz